To fuldblodsheste til Christian 9. i 1888

Den 15. november 1888 fejrede kong Christian 9. 25-års regeringsjubilæum. Traditionen tro modtog majestæten gaver fra nær og fjern. Tidligere er her på siden omtalt, at Vognmandsforeningen i København forærede kongen en elegant kalechevogn, som han havde vist interesse for ved Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i København samme år. Men også fuldblodsheste stod højt på den hesteinteresserede konges ønskeliste.

Christian 9. havde givet tilladelse til, at en række af byens fremtrædende erhvervsfolk kunne benytte det kongelige ridehus på Christiansborg. Det var kommet disse folk for øre, at kongen ønskede et par fuldblodsheste, så de besluttede at give disse som jubilæumsgave.

Kongelig overberider August Lørup blev bedt om at finde et par engelske fuldblod, og i England købte han en vallak og en hoppe til henholdsvis 200 og 130 Pund Sterling. Han fik hestene hjem og tilred dem selv.

Ved en privat audiens i ridehuset på Christiansborg den 12. november 1888 fik Christian 9. forevist hestene. Samtidig overrakte grosserer C. A. Leth og grosserer Harald Hansen kongen et smukt album med kolorerede portrætter af de to heste St. Patrick og Kroskin. Portrætterne og album var blevet fremstillet i G. Paulis Kunstanstalt i København.

Kolorerede tegninger af de to fuldblodsheste St. Patrick og Kroskin, som Christian 9. fik som jubilæumsgave i 1888.
Kolorerede tegninger af de to fuldblodsheste St. Patrick og Kroskin. Portrætterne og album var fremstillet i G. Paulis Kunstanstalt i København. Foto: Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.
Omslag til to kolorerede tegninger af fuldblodsheste.
Forsiden af albummet med illustrationer af de to fuldblodsheste.
Omslag til to kolorerede tegninger af fuldblodsheste.
Bagsiden af albummet. Fotos: Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.
56 erhvervsfolk forærede Christian 9. to fuldblodsheste i 1888.
Albummet indeholder også en liste over de 56 personligheder, der gav bidrag til hesteindkøbet. Fotos: Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.

Kilder