Karetmagerhuset på Hjerl Hede

En del af min karetmageruddannelse foregik i karetmagerhuset i Hjerl Hedes Frilandsmuseum. I museets sommer- og julelevendegørelse arbejder håndværkerne i de gamle værksteder, og i min tid i museet hørte karetmageren til i det gamle hus, der også kaldes Håndværkerhuset fra Vinderup. Huset var autentisk indrettet med gammelt karetmagerværktøj og maskiner, som et mekaniseret værksted var det omkring 1910-30.

Karetmagerhuset på Hjerl Hede
Håndværkerhuset fra Vinderup var indrettet med drejer- og karetmagerværksteder. På bygningens gavl hænger et stort vognhjul fra brandberedskabets stigevogn. Hjulet overtog Hjerl Hede fra karetmager Thorvald Træholt i 1971, samme år som karetmagermuseet blev indviet.

Karetmagerhuset indviet som museum i 1971

Karetmagerværkstedet på Hjerl Hede
Karetmagerværkstedet på Hjerl Hede med egerkopimaskinen i baggrunden

Huset blev oprindeligt bygget i 1908 af trædrejer Johs. Simonsen i Vinderup. I 1971 blev bygningen flyttet til Hjerl Hede, og genopført med støtte fra Sammenslutningen af Karrosseribyggere og Autooprettere i Danmark (S.K.A.D.).

S.K.A.D. udspringer af den gamle karetmagermesterforening, og med foreningens støtte blev huset indrettet som karetmagermuseum. Da jeg arbejdede på Hjerl Hede var var huset indrettet med karetmagerværksted i den ene ende og et lille trædrejerværksted i den anden ende.

Karetmagerhusets maskiner

Karetmagerværkstedet var indrettet med en gammel elektromotor som drivkraft. Motoren trak forlagstøjet og remmene til karetmagermaskinerne.

Mens jeg arbejdede i værkstedet, var det godt udstyret med båndsav, afretter, hjulmaskine, egerkopimaskine og diverse karetmagerværktøj.

På den korte videofilm nedenfor kan man se den interessante egerkopimaskine fræse en hjuleger efter en jernskabelon.

I 2016 valgte museet at ændre indretningen af huset til snedker/tømrer-værksted.