Velkommen til karetmager.dk

Velkommen til min hjemmeside. Her vil jeg blandt andet bringe artikler og nyt om min store og mangeårige interesse for karetmagerfaget, vognhistorie og kørsel med hest og vogn. Det har jeg allerede gjort i nogle år på karetmager.dk og ekvipage.dk, men i 2018 har jeg relanceret karetmager.dk på en ny platform.

Karetmager med svendestykke
Den nybagte karetmager med sit svendestykke. I baggrunden en karet udlånt fra Den kgl. Stald-Etat. Foto: Jens Mathiasen, Ridehesten.

Mit udgangspunkt er blandt andet, at jeg som landets pt. sidste blev udlært som karetmager på Hjerl Hedes Frilandsmuseum i 2006. Det var en enestående oplevelse, hvor jeg endte med at have fire ældre karetmagermestre.

De komplikationer, der opstod undervejs og den spændende svendeprøve, der blev afviklet efter de oprindelige forskrifter, skriver jeg om på denne side.

Efter læretiden arbejdede jeg som karetmager på Hjerl Hedes Frilandsmuseum frem til udgangen af november 2007. Da blev jeg tilbudt en stilling som karetmager og konserveringsassistent hos Bevaringscenter Nordjylland i Vodskov nord for Aalborg.

Det var en spændende udfordring – tættere på mit hjem i Aalborg – og en mulighed for at arbejde mere med restaurering og få bedre indblik i konserveringsarbejdet. Det valgte jeg at takke ja til.

Vi indrettede karetmagerværksted, og Bevaringscenter Nordjylland kunne nu som det eneste af landets bevaringscentre tilbyde faglært restaurering og konservering af hestekøretøjer, hjul, landbrugsredskaber og andre relaterede genstande. Jeg fik spændende opgaver fra både museer og private, blev opkvalificeret inden for bevaring og konservering, og hjalp til med andre spændende opgaver i bevaringscenteret.

Desværre var og er der i Danmark en udvikling, hvor museerne løbende bliver beskåret i tilskud, hvilket blandt andet medfører færre penge til restaurering og konservering. Samtidig er der færre private, som får restaureret hestekøretøjer i Danmark, så derfor var der ikke arbejde nok til at opretholde en fast stilling på bevaringscenteret. Efter 7 år fratrådte jeg derfor jobbet i 2014.

Karetmagerfaget er for mig nu på fritidsbasis, hvor jeg blandt andet arbejder med at dokumentere og skrive om faget. I ny og næ har jeg også interessante konsulentopgaver.

På hjemmesiden skriver jeg også om min store interesse for Den kgl. Stald, kareterne og kørekulturen, så kig inden for med jævne mellemrum.

God fornøjelse.

Bedste hilsner
Ole Jespersen