Daumontvogn solgt på auktion i 1948

Artikel revideret 17.12.2018

Det er ikke hverdagskost, at Den kongelige Stald-Etat sælger en daumontvogn, men det var tilfældet ved en offentlig auktion, der blev afholdt på Christiansborg i 1948. Læs mere om auktionen via linket her

Vognen er af type barouche, og betegnelsen “daumontvogn” relaterer til, at den er bygget uden kuskebuk og beregnet til at blive kørt af ryttere (à la Daumont) på den eller de nærmer (venstre) heste i stedet for kusk på vognen.

Daumontvognen fra auktionen i 1948  blev bygget af kongelig hofvognfabrikant J. Eisenhardt, Wilhelmstr. 94, Berlin. Den var en gave fra Schwerin i 1907 og tilgik Den kgl. Stald-Etat fra Christian 10.s stald i 1912.

I Stald-Etatens inventarieregnskab 1929 er vognen anført som “Dronningens private ejendom”. Daumontvognen er ikke omtalt i inventarieregnskabet for 1947.

Vognen blev købt af slipsefabrikant Gorm Skifter, Fagerhøj ved Vedbæk for 550 kr.

Gorm Skifter var selv inkarneret hestemand, aktiv rytter og kusk. Han samlede på hestevogne og præsenterede gerne sin nye vogn i reklameøjemed i virksomheden.

Inventarieregnskab 1909-1914
Daumontvognen omtalt i Inventarieregnskab 1909-1914.

I 1951 arrangerede organisationen “Sig det med blomster” et stort blomsteroptog i København med overdådigt pyntede hestevogne og biler. Forrest i kortegen blev Skifters vogn kørt med firspand à la daumont. I den blomstersmykkede vogn sad en ung kvinde iklædt en slipselignende kjole. Se vognen i begyndelsen af filmklippet nedenfor.

Organisationen “Sig det med blomster” arrangerede i 1951 et stort blomsteroptog i København. Skifters Daumontvogn kørte i spidsen af optoget. Koloreret tegning hos Søren Skifter A/S.
Skifters daumontvogn 1951
Organisationen “Sig det med blomster” arrangerede i 1951 et storslået blomsteroptog i København. I spidsen kørte Skifters daumontvogn smukt pyntet med blomster. Foto udlånt af Søren Skifter.

Eventyrer

I 1951 fik Gorm Skifter også stor medieomtale på grund af sit 3.000 km lange ridt fra Nordkap til København på hesten Musti. Bedriften resulterede i, at Skifter blev optaget i Eventyrernes Klub, og flere spændende rejser fulgte. Se filmklip fra ankomsten til Zoologisk Have i København via linket her. Speaker er den tids så kendte Gunnar Nu Hansen.

Skifters daumontvogn deponeret i Nationalmuseet

I januar 1961 deponerede Gorm Skifter daumontvognen i Nationalmuseets vognsamling, og den er fortsat i familien Skifters eje.

I deponeringsaftalen er vognen beskrevet som sort med gul staffering og mørkeblå polstring og inderfor i kalechen. Det der interessant, at vognen beskrives som sort, for auktionskataloget og inventarieregnskaberne omtaler blå lakering og guldstaffering. Angiveligt er vognen dyb blå, der kan synes blåsort i skygge. Det er en farve, som Kongehuset ofte har anvendt.

I deponeringsaftalen er vognen yderligere beskrevet som meget stor med følgende mål:
Længde uden vognstang: 4 m.
Bredde over forhjulene: 1,60 m.
Højde ved lygterne: 1,76 m.

Vognen har et polstret bagsæde med kaleche over. Bag dette sæde er et lille topersoners sæde med jernstænger om, højt oppe ved baghjulene.

De læderbetrukne bagskærme går over et trinbræt over i en kort skærm, som fortil går i ét med det flade, svajede forparti. De korte forskærme og forpartiet er også betrukket med læder.

Foran i forpartiet sidder to lygter til stearinlys med en sleben krone i hvert af de to glas i hver lygte.

Hjulene er affjedrede, har jernringe og er mærkede: J. Eisenhardt Berlin.

Skifters daumontvogn i magasin
Daumontvognen på magasin. Foto udlånt af Søren Skifter.

Kilder

Katalog over Vogne, Seletøjer, Sadler, Beklædningsgenstande m.m. som den Kongelige Stald-Etat lader bortsælge ved offentlig Auktion Tirsdag den 17. August 1948 Kl. 10 Form. i Christiansborg Ridehus. København 1948.

Inventarieregnskab for Den Kongelige Stald-Etat for Tiden fra d. 1. April 1909 til d. 31. Marts 1914.

Inventarieregnskab for Stald-Etaten 1929.

Heste og Inventar ved Hans Majestæt Kong Christian X’des Stald-Etat 1947.

Hjalmar Friis: Den Kgl. Stald-Etat. Udgivet København 1947.

Deponeringsaftale mellem Gorm Skifter og Nationalmuseet, dateret 3. juni 1961

Samtale og korrespondance med Søren Skifter 2018.