Blandt kongelige kuske og ryttere

Kørsel med hest og vogn er i dag en stor hobby og sport for mange. Køresporten henvender sig til alle aldre, og i kørekonkurrencer er det er ikke ualmindeligt at se ældre kuske dyste mod egne børn og børnebørn.

Tidligere var det også helt almindeligt, at flere generationer af kongehusets medlemmer fornøjede sig med selv at sidde på kuskebukken og køre et spand heste. Der er talrige eksempler på konger og dronninger, prinser og prinsesser, der var rutinerede kuske, som håndterede endda tandem og 4-spand. I denne artikel vil vi kigge på nogle enkelte af de kongelige kuske, hvor flere af dem også gerne red.

Hertugen af Edinburgh, prins Philip

Blandt de nyeste eksempler på kongelige kuske kan man naturligt indlede med hertugen af Edinburgh, H.K.H. prins Philip (1921-2021), der var oldebarn af den danske konge Christian 9. Prins Philip blev født som prins af Danmark og Grækenland. I 1947 blev han som bekendt gift med H.M. Dronning Elizabeth af England, der delte hesteinteressen.

Prins Philip var hestemand om en hals. Han både red jagter, spillede polo og kørte med heste, men det var køresporten, der blev hans store interesse. Prinsen kørte gerne 4-spand og deltog i kørekonkurrencer til kort før sin død i 2021. De første mange år kørte han med Cleveland Bay racen, men siden skiftede han til de noget mindre Fell ponyer. Prins Philip var et fremragende eksempel på, at det er muligt at køre med heste langt op i alderen. Så sent som i 2019, i en alder af 98 år, deltog prinsen med 2-spand Fell ponyer i Private Driving ved Royal Windsor Horse Show.

Prins Philip var i en lang årrække fra 1964 til 1986 præsident for det internationale hestesportsforbund Fédération Equestre Internationale (FEI).

Prins Philip kører dressur med sine Fell ponyer ved et kørestævne i Lowther, Cumbria, England, 2005. Foto: Vic Kusin ©
Hertugen af Edinburgh, H.K.H. prins Philip var i mange år aktiv konkurrencekusk. Tilmed var han i en lang årrække fra 1964 til 1986 præsident for det internationale hestesportsforbund FEI. Her kører prins Philip dressur med sine Fell ponyer ved et kørestævne i Lowther, Cumbria, England, 2005. Foto: Vic Kusin ©
84-årige prins Philip kører gennem vandforhindringen ved et kørestævne i Lowther, Cumbria, England, 2005. Foto: Vic Kusin ©
Den 84-årige prins Philip kører gennem vandforhindringen ved et kørestævne i Lowther, Cumbria, England, 2005. Foto: Vic Kusin ©

Christian 9. og dronning Louise

Lad os gå lidt tilbage i tiden til prins Philips oldefar, den danske konge Christian 9. (1818-1906). I en tid før automobilet vandt indpas, var det naturligt og nødvendigt at køre med hest og vogn. De kongelige personer kunne jo blot lade sig transportere af ansat personale, men mange af kongehusets medlemmer satte også pris på selv at kunne tage linerne. I grunden var det vel også en del af den kongelige dannelse at kunne ride og gerne køre med heste.

Christian 9. var en rutineret 4-spandskusk, men også hans hustru, dronning Louise, og deres børn yndede at køre. De følgende fotografier og avisnotitser giver nogle eksempler:

Christian 9. kører et skimlet 2-spand med kumteseler forspændt en phaeton. Foto: Georg E. Hansen, før 1891, Det Kgl. Biblioteks billedsamling.
Christian 9. kører et skimlet 2-spand med kumteseler forspændt en phaeton. Hestene er angiveligt kongens ungarske skimler. Angiveligt er der tale om en vogn bygget i 1870 hos Peter Arnold Mumm i Frankfurt am Main. Den var en gave fra daværende prinsesse Alexandra af Wales til kong Christian 9. Vognen blev solgt på auktion i 1948 for 210 kr. Foto: Georg E. Hansen, før 1891, Det Kgl. Biblioteks billedsamling.
Christian 9. kører et skimlet 4-spand forspændt en coach. Foto: Georg E. Hansen, før 1891, Det Kgl. Biblioteks billedsamling.
Christian 9. kører et skimlet 4-spand med kunteseler forspændt en coach. Ved en offentlig auktion i Den kgl. Stald-Etat i 1920 blev der solgt en engelsk coach – måske denne? Foto: Georg E. Hansen, før 1891, Det Kgl. Biblioteks billedsamling.
Kong Christian 9. kører 2-spand forspændt en jagtbreak, der holder foran Bernstorff Slot. Foto: Mariboes Samling, Københavns Museum, kbhbilleder.dk.
Kong Christian 9. kører 2-spand forspændt en jagtbreak, der holder foran Bernstorff Slot. Ved kongens side sidder prins Hans af Glücksborg. I vognen sidder hertuginde Thyra af Cumberland, dronning Louise af Danmark og prins og prinsesser af Cumberland. På tjenersædet sidder livkusk Rolffes. Vognen er angiveligt den break, som kejserinde Dagmar forærede Christian 9. i 1884. Vognen var bygget af Dick & Kirschten i Offenbach a. M. Tyskland. Fadingen var blå, undervognen rød med mørkebrun staffering og indtrækket var af blåt klæde. Foto: Mariboes Samling, Københavns Museum, kbhbilleder.dk.

Vor gamle Konge er selvfølgelig Midtpunktet i det Liv, der i disse dage rører sig paa Fredensborg, og samtidig er han Midtpunktet for al den offentlige Interesse, der samler sig om Fredensborg-Hoffet. Trods sin høje Alder færdes Kongen dagligt paa Vejene hernede, snart som den elegante og spændstigste Rytter, snart som den sikreste Kusk.

Apropos Kongen som Kusk. Vi mindes en lille Anekdote fra længst svundne Dage. Kongen og Olaf Poulsen, Kuske paa hver sit Køretøj, kom kørende mod hinanden. Olaf Poulsen drejede af til den forkerte Side, hvilket nær havde foraarsaget et Sammenstød mellem Køretøjerne; Kongen klarede imidlertid Skærene og sagde i Forbifarten til Poulsen: “Naar man vil køre, min gode Poulsen, maa man ogsaa kende Reglerne!”

Frederiksborg Amts Avis, 11. september 1903, s. 1
Christian 9. kører sit skimlede 2-spand. Ved kongens side sidder kronprins Frederik (8.) Foto: Oskar Johansen, Frederiksborg. Amalienborgmuseet.
Christian 9. kører sit skimlede 2-spand. Ved kongens side sidder kronprins Frederik (8.) Foto: Oskar Johansen, Frederiksborg. Amalienborgmuseet.

Hovedstads-Nyt

Kongen som Kusk
Ved Tretiden i Fredags Eftermiddags foretog Kongen, Kong Georg og Prinsesse Marie en Udflugt til Vogn fra Bernstorff. Hs. Maj. Kongen styrede selv Firspandet.

Slagelse-Posten, 5. september 1904, s. 1
Dronning Louise af Danmark (1817-1898) kører selv sin pony (angiveligt Sorteper) ved Fredensborg Slot 1893. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Dronning Louise af Danmark (1817-1898) kører selv sin pony (angiveligt Sorteper) ved Fredensborg Slot 1893. Ved dronning Louises side sidder datteren, prinsesse Alexandra af Wales (1844-1925) og på bagsædet Alexandras søster, kejserinde Dagmar af Rusland (1847-1928). Vognen er en tohjulet dogcart, som prinsesse Alexandra forærede til dronning Louise i 1893. Den blev bygget af Windover & Co. I Den kgl. Stald-Etats inventarieregnskaber er vognen anført med betegnelsen gig. Den er beskrevet med faste stænger, brun lakering, karmin staffering og dronning Louises navnetræk med krone. Foto: Kgl. Hoffotograf E. Hohlenberg, Kjøbenhavn. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Prinsesse Maud af England (senere dronning af Norge) (1869-1938) kører en pony forspændt en lille bræddefjedervogn. Affotografering af foto i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Prinsesse Maud af England (senere dronning af Norge) (1869-1938) kører en pony forspændt en lille bræddefjedervogn. Ved ponyen står prinsesse Marie af Grækenland (senere storfyrstinde af Rusland) (1876-1940). På vognens bagsæde sidder prinsesse Louise af Schaumburg-Lippe (1875-1906). Ekvipagen holder ved den russiske pavillon i Fredensborg Slotspark, 1889. Affotografering af foto i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Storfyrstinde Alexandra af Rusland kører tandem med et spand ponyer ved Bernstorff Slot. Affotografering af foto i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Storfyrstinde Alexandra af Rusland kører tandem med et spand ponyer ved Bernstorff Slot. Vognen er en lille bræddefjedervogn, som blev foræret til prins Valdemar af overstaldmester v. Haxthausen og hofdamerne i 1870.
Fra venstre ses: prins Valdemar af Danmark (1858-1939), prinsesse Marie af Orléans (1865-1909), prinsesse Victoria af England (1868-1935), prins Nicolaus af Grækenland (1872-1938), dronning Louise af Danmark (1817-1898), dronning Alexandra af England (1844-1925), dronning Olga af Grækenland (1851-1926), kong Georg I af Grækenland (1845-1918), hertuginde Louise af Fife (1867-1930), storfyrstinde Alexandra af Rusland (1870-1891), dronning Maud af Norge (1869-1938), kong Konstantin af Grækenland (1868-1923).
Affotografering af foto i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.

Prinsesse Alexandra af Wales / dronning Alexandra af England

Prinsesse Alexandra (1844-1925) var datter af kong Christian 9. og dronning Louise. Alexandra blev prinsesse af Wales, da hun i 1863 blev gift med prinsen af Wales, den senere kong Edvard 7. af Storbritannien. Efter dronning Victorias død i 1901 blev Alexandra og Edvard det nye kongepar.

Allerede som barn havde prinsesse Alexandra interesse for kørsel, og som ung begyndte hun at køre både tandem og 4-spand. I England fortsatte prinsesse Alexandra med at køre med hest og vogn.

Prinsesse Alexandra af Wales (1844-1925) kører tandem forspændt en tohjulet dogcart med fading af kurveflet. Affotografering af foto i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Prinsesse Alexandra af Wales (1844-1925) kører tandem forspændt en tohjulet dogcart med fading af kurveflet. Forløberen går med kumtesele og stanghesten kumtesaletsele. Affotografering af foto i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Christian 9. og dronning Louises datter, prinsesse Alexandra af Wales (senere dronning af England), var selv en habil kusk. Her holder prinsessen ved Sandringham House med et 4-spand ponyer med bringeseler forspændt en smuk lille park phaeton. Foto: Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2023.
Christian 9. og dronning Louises datter, prinsesse Alexandra af Wales (senere dronning af England), var selv en habil kusk. Her holder prinsessen ved Sandringham House med et 4-spand ponyer med bringeseler forspændt en smuk lille park phaeton. Ved hendes side sidder prinsesse Maud (senere dronning af Norge). Ved ponyerne står prinsesse Louise og prinsesse Victoria (længst til højre). Ved stanghesten står groomen med en dalmatinerhund. Foto: Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2023.

Frederik 8.

Kronprins Frederik (8.) og den svenskfødte kronprinsesse Louise kører ud fra deres sommerbolig på Charlottenlund slot, 1869. Tegning udført af svenske Gustaf Axel Broling, Det kgl. Biblioteks billedsamling.
Kronprins Frederik (8.) og den svenskfødte kronprinsesse Louise kører med tospand og phaeton ud fra deres sommerbolig på Charlottenlund slot, 1869. Tegning udført af svenske Gustaf Axel Broling, Det kgl. Biblioteks billedsamling.
Den kongelige familie på køretur.  Kronprins Frederik (8.) kører bagest et brunt 2-spand forspændt en phaeton. Ved hans side sidder kronprinsesse Lovisa og bagved livkusken.  Forrest kører hertuginde Thyra af Cumberland og dronning Louise med en biløber på tjenersædet. Maleri af Otto Bache.
Den kongelige familie på køretur. Kronprins Frederik (8.) kører bagest et brunt 2-spand forspændt en phaeton. Ved hans side sidder hustruen, kronprinsesse Lovisa og bagved livkusken. Forrest kører hertuginde Thyra af Cumberland og dronning Louise med en biløber på tjenersædet. Maleri af Otto Bache, olie på lærred, 1879, Wikimedia.
Frederik 8. holder ved Fredensborg Slot med tospand skimler forspændt en jagtbreak. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Frederik 8. holder ved Fredensborg Slot med tospand skimler forspændt en jagtbreak. Kejserinde Dagmar sidder ved siden af på kuskebukken. I vognen ses dronning Alexandra af England, kong Christian 9. af Danmark, kong Georg 1. af Grækenland og dronning Olga af Grækenland. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Frederik 8. og dronning Louise kører tospand forspændt en phaeton. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Frederik 8. og dronning Louise kører tospand forspændt en phaeton. I døråbningen står kong Haakon af Norge og t.h. prins Harald af Danmark. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.

Æslet John

… Allerlivligst og allerfornøjeligst er dog Billedet af Bernstorff Slotspark i Formiddagstimerne. Den store Park er da Tumleplads for Prins Valdemars og Prinsesse Maries fire Sønner, der har en saa celeber Legekammerat som Æslet “John”, der af Hertugen af Chartres sendtes op til Dattersønnerne sidste sommer.

Drengene spænder Æslet for den store, rummelige Vogn, i hvilken de alle finder rigelig Plads paa de to Bagsæder, og med selve Prinsesse Marie som Kusk gaar det i saa stærk Fart ad Parkens grusede Gange, som det af Naturen noget magelig anlagte Æsel vil tillade.

Dannebrog, København, 25. juni 1894, s. 1

Christian 10. og dronning Alexandrine

Kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine holder i 1899 med 2-spand og jagtvogn ved skovløberhuset, Kongevejskrydset ved Geels Skov. En biløber står bagpå vognen. Foto: Historisk Arkiv for Rudersdal Kommune
Kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine holder i 1899 med 2-spand og en jagtvogn fra N. Larsens Vognfabrikker ved skovløberhuset, Kongevejskrydset ved Geels Skov. En biløber står bagpå vognen. Foto: Historisk Arkiv for Rudersdal Kommune.
Ved Sorgenfri Slot i 1905 kører kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine 2-spand forspændt en jagtvogn fra N. Larsens Vognfabrikker. Foto: A. Th. Collin, Lyngby Stadsarkiv.
Ved Sorgenfri Slot i 1905 kører kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine 2-spand forspændt en jagtvogn fra N. Larsens Vognfabrikker. Foto: A. Th. Collin, Lyngby Stadsarkiv.
Kronprinsesse Alexandrine af Danmark kører enspænder. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Kronprinsesse Alexandrine af Danmark kører enspænder. Ved hendes side sidder kronprinsesse Cecilie af Preussen og på tjenersædet sidder storhertug Friederich Franz 4. af Mecklenborg Schwerin. Affotografering af original i den kongelige fotografisamling på Frederiksborg Slot.
Kronprins Christian (10.) kører et æsel forspændt en lille vogn med sider af fletværk. I vognen sidder de små prinser Frederik (9.) og Knud (arveprins).
Kronprins Christian (10.) kører et æsel forspændt en lille vogn med sider af fletværk. I vognen sidder de små prinser Frederik (9.) og Knud (arveprins).
Dronning Alexandrine holder med en jumbe foran verandaen på Sorgenfri Slot efter tronbestigelsen i 1912. Kilde: Lyngby-Bogen 1963.
Dronning Alexandrine holder med en jumbe foran verandaen på Sorgenfri Slot efter tronbestigelsen i 1912. Jumben købte den daværende kronprinsesse Alexandrine i 1908 hos vognfabrikant Peter Petersen i Aalborg. Dronningen kører med “Mester Grå”, som ponyen “General Baglæns” blev kaldt på sine gamle dage. Jumben er bevaret i Den kgl. Stald. Kilde: Lyngby-Bogen 1963.

Kong Christian og Cyklisten

Da Kongen med sin Familie Søndag Eftermiddag kørte fra Moesgaard med Kongen som Kusk, red en Cyklist mod Vognen og trillede i Grøften. Han fejlede ikke noget, men Cyklan havde taget en Del Skade. Da den unge Mand selv stod ganske hjælpeløs, tog Kongen fra hans Taske det nødvendige Værktøj og gjorde hurtigt Maskinen i Stand.

Den unge Mand, som ikke kendte Kongen, saa interesseret til og fandt, fortæller Politiken, at den fremmede Mand, som gjorde hans Cykle i Stand, var en overmaade flink Person.

Hejmdal, 15. august 1912, s. 1

Incognito

Ude paa Strandboulevarden triller en lille Jagtvogn afsted i rask Trav, skriver B.T. Den rummer to Voxne, en Herre, der selv er Kusk, og en Dame, begge i hvide Sweaters og Damen med en hvid Hue paa Hovedet, samt to rødkindede, friske Drenge.

Man ser efter det raske lille Køretøj, der drejer ud ad Strandvejen. Ingen kender dem – de skal vel ud til Sporten i Dyrehaven. Hvor var hun sød, siger nogle om Fruen, andre beundrer ham som Kusk.

Kun enkelte, ganske enkelte, opdager, hvem det er, der kører der. Det er Kongen og Dronningen, der med deres to Sønner, kører sig en privat Tur uden Tjenere og røde Frakker, uden Blinkere paa Seletøjet.
De er Mennesker.

Kongelig allernaadigst privilegeret Horsens Avis eller Skanderborg Amtstidende, 25. januar 1913, s. 1

Kongen og Dronningen kører løbsk i Dyrehaven

Kongen og Dronningen var i Gaar paa en Køretur igennem Dyrehaven, og Kongen var Kusk. Paa Vejen til Raadvaddams Fabrikker blev Hestene sky for en Gasbeholder, der var henlagt paa Vejen, og satte afsted i fuld Fart. Vejen bøjer her i en skarp Kurve, og det saa ud som om, Vognen vilde blive slynget ned af den ret stejle Skrænt, men netop som Vognen slyngedes ud over Skrænten, lykkedes det Kongen at bringe Balance i Køretøjet.

Vognen blev i samme Øjeblik omringet af Folk, der ilede til for at yde en Haandsrækning. Efter at Hestene atter var blevne rolige, fortsatte Kongeparret Køreturen.

(Senere)

Kl. 4.10 meddeler Ritzaus Bureau, at det er bemyndiget til at oplyse, at der kun skete det, at Hestene, idet de blev bange for en Maskine, rykkede sig lidt ud til Siden, hvor der hverken fandtes Grøft eller Skrænt.

Viborg Stifts-Tidende, 11. oktober 1915, s. 3.
Kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine kører slæde sammen med deres sønner, prinserne Knud og Frederik (9.) på kælke ved Sorgenfri Slot. Foto: A. Th. Collin, 1911, Lyngby Stadsarkiv.
Kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine kører slæde sammen med deres sønner, prinserne Knud og Frederik (9.) på kælke ved Sorgenfri Slot. Foto: A. Th. Collin, 1911, Lyngby Stadsarkiv.

Kongejagten i Dag

paa Maarum Skovdistrikt i Grib Skov begyndte Kl. 10 i Formiddags, strax efter at Jagtselskabet med Kongen i Spidsen var ankommet fra Fredensborg i Automobiler.

Kort før Frokosten kom Dronningen, ledsaget af sin Søster, Kronprinsessen af Tyskland, kørende i Kongeparrets bekendte gule Jagtvogn. Dronningen var selv Kusk. Frokosten indtoges i Maarum Skovfogedbolig.

Nationaltidende, 29. november 1913, 2. udgave, s. 2
Kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine kører kane - en Albany cutter, der blev leveret af N. Larsens Vognfabrikker. Kanen blev på et tidspunkt købt af E. Palm Greisen, der omkring 2013 forærede den tilbage til Den kgl. Stald, hvor kanen igen kan opleves. Foto: A. Th. Collin, Lyngby Stadsarkiv.
Kronprins Christian (10.) og kronprinsesse Alexandrine kører kane – en Albany cutter, der blev leveret af N. Larsens Vognfabrikker. Kanen blev på et tidspunkt købt af E. Palm Greisen, der omkring 2013 forærede den tilbage til Den kgl. Stald, hvor kanen igen kan opleves. Bemærk det fine kanenet, der forhindrer sne og is i at blive kastet op i kanen. Foto: A. Th. Collin, Lyngby Stadsarkiv.
Kong Christian 10. (1870-1947) på sparkstøtting i Dyrehaven.
Kong Christian 10. (1870-1947) på sparkstøtting i Dyrehaven. Her overværer man kælkning i Ulvedalene. Siddende på sparkstøttingen ses hofdame frøken Sehested. De to officerer bag Kongen er premierløjtnanterne Axel og Ove Pontoppidan. Foto fra Peter Strauss’ arkiv, nu hos forfatteren.
Prins Harald (1876-1949) og prinsesse Helene (1888-1962) kører sparkstøtting i Ulvedalene, 1916. Foto fra Kongehusets private fotoalbums, Det Nationalhistoriske Museum, Frederiksborg Slot.
Prins Harald (1876-1949) og prinsesse Helene (1888-1962) kører sparkstøtting i Ulvedalene, 1916. Foto fra Kongehusets private fotoalbums, Det Nationalhistoriske Museum, Frederiksborg Slot.

Frederik 9. og dronning Ingrid

Prinsesse Ingrid og hendes brødre, prinserne Gustaf Adolf Sigvard, Bertil og Sigvard Bernadotte, kører med pony og vogn i parken ved Sofiero, Sverige, ca. 1914. Foto: håndkolorerede dias. © Kronprinsesse Margareta af Sverige, Dronning Ingrids Samling, Den kongelige Fotografisamling.
Prinsesse Ingrid og hendes brødre, prinserne Gustaf Adolf Sigvard, Bertil og Sigvard Bernadotte, lærte tidligt at omgås heste. Her kører de med pony og vogn i parken ved Sofiero, Sverige, ca. 1914. Foto: håndkolorerede dias. © Kronprinsesse Margareta af Sverige, Dronning Ingrids Samling, Den kongelige Fotografisamling.
Prinsesse Ingrid og to brødre med hestetrukken plæneklipper i parken ved Sofiero. Foto: håndkolorerede dias, Dronning Ingrids Samling, Den kongelige Fotografisamling.
Prinsesse Ingrid og to brødre med hestetrukken plæneklipper i parken ved Sofiero. Foto: håndkolorerede dias, Dronning Ingrids Samling, Den kongelige Fotografisamling.
I forbindelse med hjemsendelsen af et hold fra Livgardens øvelseskompagni aflagde kronprinsregent Frederik (9.) besøg på Livgardens kaserne i København den 28. april 1943. Foto: Arne Hall Jensen, Det Kgl. Biblioteks billedsamling.
I forbindelse med hjemsendelsen af et hold fra Livgardens øvelseskompagni aflagde kronprinsregent Frederik (9.) besøg på Livgardens kaserne i København den 28. april 1943. Sammen med oberst Schwartz-Nielsen og hans stab red kronprins Frederik fronten af. Kronprinsen overbragte garderne en hilsen fra Kongen, der beklagede ikke selv at kunne være til stede. Foto: Arne Hall Jensen, Det Kgl. Biblioteks billedsamling. Kilde: Frederikshavns Avis, 28. april 1943.
Som voksen red kronprinsesse Ingrid også gerne, her sammen med berider N.K. Gredsted ved Fredensborg. Foto i Gredsteds samling.
Som voksen red dronning Ingrid også gerne, her sammen med berider N.K. Gredsted ved Fredensborg. Foto i N.K. Gredsteds samling.

Frederik 9. og dronning Ingrids tre døtre, prinsesserne Margrethe, Benedikte og Anne-Marie, blev også tidligt introduceret til ridning. Det var berider i Den kgl. Stald, N.K. Gredsted, der stod for undervisningen. Som små fik prinsesserne også køreture i dronnings Alexandrines jumbe.

Nedenstående foto viser de små prinsesser Benedikte og Anne-Marie sammen med deres barnepiger i jumben, som de af og til kørte i. Nogle få år senere kørte prinsesse Benedikte også jumben selv.

Prinsesserne Benedikte (f. 1944) og Anne-Marie (f. 1946) sammen med deres barnepiger Mary Vorth tv. og Agnete Ohrt i dronning Alexandrines jumbe på Christiansborg Ridebane. Ca. 1949. Foto: Familien Clausen.
Prinsesserne Benedikte (f. 1944) og Anne-Marie (f. 1946) sammen med deres barnepiger Mary Vorth tv. og Agnete Ohrt i dronning Alexandrines jumbe på Christiansborg Ridebane. Ca. 1949. Foto: Familien Clausen.
De tre prinsesser, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie, rider ved Fredensborg sammen med berider N.K. Gredsted. Foto: Gunnar Wangel Film, N.K. Gredsteds samling.
De tre prinsesser, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie, til hest ved Fredensborg sammen med berider N.K. Gredsted. Foto: Gunnar Wangel Film, N.K. Gredsteds samling.

I en film om De kongelige Stalde fra 1962 fortæller berider Gredsted om prinsessernes heste og viser dem frem i stalden. Se filmen via dette link.

Prinsesse Benedikte

Som den eneste af de tre søstre rider H.K.H. prinsesse Benedikte fortsat, og prinsessens hesteinteresse og engagement i hesteorganisationer er kendt også internationalt.

I perioden 1998-2024 var H.K.H. Prinsesse Benedikte protektor for Dansk Køre Forbund, og prinsessen er fortsat protekfor for blandt andre Dansk Ride Forbund, Dansk Varmblod, Foreningen Hestens Værn og World Breeding Federation for Sport Horses. Prinsessen er tilmed formand for den almennyttige forening Dressurens Venner og præsident for Global Dressage Foundation.

H.K.H. Prinsesse Benedikte på hesten Don Giovan, der er af egen avl, i selskab med biløber Ole Mortensen med Gråsten Slot i baggrunden. Billedet blev bragt i Christina Hauschildts og Eva Nitschkes bog 'De kongelige Heste' fra 2008. Foto: Christina Hauschildt ©
H.K.H. Prinsesse Benedikte på hesten Don Giovan, der er af egen avl, i selskab med biløber Ole Mortensen med Gråsten Slot i baggrunden. Billedet blev bragt i Christina Hauschildts og Eva Nitschkes bog ‘De kongelige Heste’ fra 2008. Foto: Christina Hauschildt ©

Prinsesse Nathalie

Den yngste datter af H.K.H. prinsesse Benedikte og H.H. prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, H.H. prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (født 1975), har arvet moderens interesse og passion for heste. Prinsesse Nathalie er professionel dressurrytter og har tilhørt den danske dressurelite i en del år. Prinsessen fik dansk statsborgerskab i 1998 og har derfor siden kunne stille op ved danske mesterskaber og starte for Danmark ved internationale konkurrencer.

I 2008 og 2012 repræsenterede prinsesse Nathalie Danmark ved de olympiske lege. I 2008 vandt det danske dressurhold bronzemedalje. Tilmed var prinsesse Nathalie med på det danske hold, der vandt bronzemedalje ved EM i dressur i 2001, og prinsessen blev dansk mester i dressur i både 2002 og 2009. Prinsessen har i mange år deltaget på heste af familiens egen avl.

I perioden 2017-2021 var prinsesse Nathalie landstræner for det danske dressurlandshold. På repræsentantskabsmøde 13. april 2024 blev prinsessen valgt til bestyrelsen for Dansk Ride Forbund.

Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Fabienne i Grand Prix dressur ved CDI stævne i Wiesbaden i 2013. Foto: Oliver Abels, Wikimedia.
Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Fabienne i Grand Prix dressur ved CDI stævne i Wiesbaden i 2013. Foto: Oliver Abels, Wikimedia.

Dronning Margrethe og Prins Henrik

Lige som H.M. dronning Margrethe red også H.K.H. prins Henrik fra sin tidlige barndom. Men mens Dronningen ret hurtigt stoppede med at ride, holdt prins Henrik ved hesteinteressen lige til sin død. Det var prins Henrik, der introducerede kladruberhestene i Den kgl. Stald. Under køreture kunne prinsen også selv finde på at bede om linerne, som det fx skete ved en jagt i Grib Skov i 2016. Se Danmarks Radios artikel med billeder via linket her.

Notits om prins Henrik til hest bragt i Morsø Folkeblad, 19. februar 1968.
Notits i Morsø Folkeblad, 19. februar 1968.

Prins Henrik sørgede for, at også kronprins Frederik og prins Joachim lærte at ride, selv om det ikke dengang var til deres største glæde og fornøjelse. Begge blev dog habile ryttere. Under karetturen i anledning af H.M. dronning Margrethes 50-års fødselsdag i 1990 red de begge med som kavalerer bag kareten.

Islænderhoppen Perla forspændt dronning Alexandrines jumbe. I vognen ses prins Frederik og prins Joachim, deres barnepige Else Petersen og kgl. stafet Aage Hansen. Stående ved hesten berider Niels Kristian Gredsted. Christiansborg Ridebane, ca. 1971. Foto: De Danske Kongers Kronologiske Samling, Amalienborg.
Islænderhoppen Perla forspændt dronning Alexandrines jumbe. I vognen ses prins Frederik og prins Joachim, deres barnepige Else Petersen og kgl. stafet Aage Hansen. Stående ved hesten berider Niels Kristian Gredsted. Christiansborg Ridebane, ca. 1971. Foto: De Danske Kongers Kronologiske Samling, Amalienborg.
Kronprins Frederik rider på islænderen Perla sammen med berider N.K. Gredsted. Foto i Gredsteds samling.
Prins Henrik gik meget op i, at de unge prinser Frederik og Joachim skulle lære at ride. Her kronprins Frederik på islænderen Perla sammen med berider N.K. Gredsted. Foto i N.K. Gredsteds samling.
Ved karetkørslen med gardehusareskorte i anledning af H.M. dronning Margrethes 50-års fødselsdag 16. april 1990 red D.K.H kronprins Frederik og prins Joachim som kavalerer efter kareten. Avisbilledet fra Vendsyssel Tidende, 15. april 1990 viser generalprøven. I baggrunden ses den dengang nye hofmarskal Søren Haslund-Christensen.
Ved karetkørslen med gardehusareskorte i anledning af H.M. dronning Margrethes 50-års fødselsdag 16. april 1990 red D.K.H kronprins Frederik og prins Joachim som kavalerer efter kareten. Avisbilledet fra Vendsyssel Tidende, 15. april 1990 viser generalprøven. I baggrunden ses den dengang nye hofmarskal Søren Haslund-Christensen.

Frederik 10. og dronning Mary

H.M. Kong Frederik 10. rider fortsat af og til, gerne sammen med H.M. dronning Mary, der er rutineret dressurrytter.

D.K.H. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til hest i skoven ved Gråsten Slot, 2019. Foto: © René Schütze.
D.K.H. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til hest i skoven ved Gråsten Slot, 2019. Foto: René Schütze ©

Regering og folketing gav prins Christian en pony

I 2006 havde Regeringen og Folketinget øje for kronprinsfamiliens hesteinteresse, idet dåbsgaven til parrets førstefødte, prins Christian, var en pony. Det var en Welsh Mountain hoppe ved navn Gærshøj Flikflak, der var født den 18. maj 2001 og således knap fire år gammel. Ponyen blev købt hos hos avlerne Lena Vabø og Jørgen Lamborg på Stutteri Gærshøj, hvor den var født. Tanken var, at ponyen kunne være ridevant og klar, når den lille prins var tre-fire år.

Formanden for Folketinget, Christian Mejdahl (V), udtalte til Ritzau, at der var tale om en lidt usædvanlig dåbsgave:

“Men prinsens forældre er jo begge meget aktive inden for sport og har prøvet grænser af. Sådan vil den lille prins måske også blive, og en pony kan man både ride på, den kan trække en slæde, og så kan man blive gode venner med en pony. Derfor blev regeringen og Folketinget enige om, at det vil være en god dåbsgave.”

Ved kåringen i 2005 blev Gærshøjs Flikflak fremvist af Lena Vabø fra Stutteri Gærshøj. Foto: Laila Borgvold Larsen.
Ved kåringen i 2005 blev Gærshøjs Flikflak fremvist af Lena Vabø fra Stutteri Gærshøj. Foto: Laila Borgvold Larsen.

I sin barndom red H.K.H. kronprins Christian på Flikflak, men også D.K.H. prinsesse Isabella og prinsesse Josephine har redet på pony. Så vidt vides er ingen af Kongeparrets fire børn aktive ryttere i øjeblikket.

Må hesteinteressen og glæden ved ridning og kørsel med hest og vogn fortsætte i kongehuset.