Zar Boris Godunov fik engelsk vogn i 1603

Foto i Den Kongelige Fotografisamling viser enestående vogn, som den russiske zar Boris Godunov i 1603 fik foræret af kong James 1. af England.

I december 2021 blev en del af Den Kongelige Fotografisamling gjort offentlig tilgængelig, idet H.M. Dronning Margrethe gav tilladelse til, at mere end 10.000 billeder måtte offentliggøres. De kan nu ses og downloades på samlingens hjemmeside.

Blandt de mange digitaliserede fotografier findes flere fra et russisk album “Les Salon du Palais du Kremlin à Moscou”. Billederne viser blandt andet interiører og genstande fra rustkammeret i Kreml og er taget omkring 1880-90 af den russiske fotograf Georgij Vasilievich Trunov.

For vogninteresserede springer især ét af fotografierne fra rustkammeret i øjnene, nemlig billedet af en sjælden 1600-tals vogn.

Vognen er fremstillet i England i slutningen af det 16. århundrede og er det ældste køretøj i rustkammeret i Kreml-Museet. Det er angiveligt den eneste bevarede vogn af denne type i verden. Den blev foræret til zar Boris Godunov (1552-1605) af kong James 1. af England i 1603, kort efter hans overtagelse af den engelske trone.

En så betydningsfuld gave fra den nye konge er udtryk for Englands stræben efter at styrke de diplomatiske og kommercielle forbindelser med Rusland efter deres forværring i slutningen af det 16. århundrede.

Boris Godunovs vogn i Kreml
Boris Godunovs vogn fra 1603 i rustkammeret i Kreml. Foto: Georgij Vasilievich Trunov. Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.

En kostbar vogn til Boris Godunov

Den fornemme og rigt ornamenterede vogn er bygget i egetræ og er som den tids vogne uden affjedring. Ligeledes er den ikke underløben og har derfor begrænset drejeevne. Fadingen er ophængt i kraftige remme. Foldetrin fungerer som døre. Vindueshullerne er uden ruder, men kan dækkes af gardiner.

Inde i vognen er sæderne betrukket med persisk fløjl, mens væggene er beklædt med en ekstravagant og sjælden italiensk fløjl.

Forrest på vognen vises i højrelief billedskærerarbejde et slag mellem kristne og muslimer i udkanten af en by med et tårn, der rager højt til vejrs. En rytter med turban stormer frem foran muslimerne til højre. Til venstre ses de kristne. Ridderen i spidsen for dem gennemborer sin modstanders hest. Han og hans krigere er iført tunge rustninger. Billedskærerarbejdet er bemalet.

Vognens sider er dekorerede med bjørne-, vildsvine- og tigerjagter, angiveligt i et sydligt land. På vognens vægge er desuden landskaber med parker og slotte i oliemaleri.

Bemalet billedskærerarbejde, der viser et slag mellem kristne og muslimer.
På vognen ser man bemalet billedskærerarbejde, der viser et slag mellem kristne og muslimer. Foto: Karel Neubert, gengivet efter Skatte i Kreml.
Detalje af Boris Godunovs vogn i Kreml
Zoomer man ind på det gamle foto af Boris Godunovs vogn, ser man det imponerende højrelief billedskærerarbejde, der viser jagtscener og kampe mellem kristne og muslimer. Bemærk også trækstangen fra hammel til hjulaksel, der var almindelig på vogne i middelalder og renæssance. Foto: Georgij Vasilievich Trunov. Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling.

Den enestående vogn fra Boris Godunov står ikke helt originalt, da den i 1678 blev ombygget til modtagelse af et polsk gesandtskab. Vognen kan også ses på Kreml Museets hjemmeside.

Læs også om den russiske landauer i Den kgl. Stald.