Gensyn med tv-udsendelsen Karosse Karet Kariol fra 1976. Ren nostalgi for vogninteresserede.
Danmarks Radios arkiv rummer en guldgrube af historiske radio- og tv-udsendelser. Desværre er en stor del af det ældste ikke bevaret, for i Statsradiofoniens første dage kunne man ikke optage udsendelserne. De blev afviklet i et primitivt studie i Købmagergade i København.
I begyndelsen af 1930’erne begyndte man så småt at optage på voksplader og lakplader, men på en enkelt pladeside kunne der kun være 3-4 minutters lyd. Derfor var en enkelt udsendelse besværlig at optage, og ofte er kun bevaret det råmaterialet, som man optog for at bruge det i de liveudsendelser, man så udsendte.
I 1950’erne fik man endelig spolebånd, og det gjorde det lettere at optage. Men ofte genbrugte man bånd, når man ikke mente, at udsendelsen havde værdi længere. I starten af 1950’erne startede stemmearkivet, hvor udvalgte udsendelser blev arkiveret. Sidenhen blev flere og flere radio- og tv-udsendelser arkiveret, men stadig i udvalg.
Karosse Karet Kariol
Den 16. april 1976 sendte Danmarks Radio tv-udsendelsen Karosse Karet Kariol, der var en del af serien “Træk af livet i Danmark”. I udsendelsen viste lederen af Nationalmuseets Oplysningsafdeling, Erik Kjersgaard, rundt i museets samling af hestetrukne køretøjer. Vi er heldige, at denne udsendelse er bevaret, og i skrivende stund har Danmarks Radio på opfordring digitaliseret materialet til danskkulturarv.dk.
I den knap 25 minutter lange tv-udsendelse fortæller Erik Kjersgaard om køretøjernes teknologiske udvikling og viser blandt andet Skjoldenæsholm og købmand Suhrs karosser, der er blandt de få karosser, der er bevaret. Desuden ser man i udsendelsen både landauer med taxameter, kaffemølle og coupé med konstruktionsdetaljer, der blev anvendt i de første automobiler. Udsendelsen slutter med billeder og musik fra Nationalmuseets imponerende hestetrukne nodeorgel.
Se den nostalgiske udsendelse via dette link: Karosse Karet Kariol