Hestetrukken støvsuger fra Dansk Støvsuger Kompagni

Hestetrukken støvsugervogn
Hestetrukken støvsugervogn fra Dansk Støvsuger Kompagni på arbejde i en lejlighed på hjørnet af Hollændervej og Dr. Priemesvej på Frederiksberg. Angiveligt 1904.

Før støvsugeren blev en almindelig brugsgenstand i husholdningen, var det et slidsomt arbejde at gøre rent. Tæpper og polstrede møbler skulle ofte bæres ud i det fri for at blive banket fri for støv. Men oftere blev tæpperne rengjort ved hjælp af fint snittede hvidkålsblade eller tørt franskbrød, der blev drysset ud på tæpperne og omhyggeligt fejet op.

Da støvsugning kom frem blev det betragtet som utidig luksus eller det rene pjank. De tunge og dyre støvsugere blev især anvendt i håndværks- og industrivirksomheder, hoteller og lignende “etablissementer”. Ofte var det i form af en stor Titan støvsugemaskine, der blev placeret i kælderen og tilsluttet et rørsystem i huset. Faktisk som centralstøvsugere, der igen er ved at blive populære.

I begyndelsen af 1900-tallet kom der flere alternativer i form at små mobile støvsugere fx fra Nilfisk. Det var dog de færreste familier, der havde råd til egen støvsuger, så man kunne leje dem på timebasis hos rullekonerne.

Hestetrukken støvsuger
Støvsugermaskiner fra Dansk Støvsuger Kompagni vakte opsigt. Satiretegning i Blæksprutten, 1904.

Alternativt kunne man rekvirere en af de store mobile støvsugemaskiner fra Dansk Støvsuger Kompagni, der kørte rundt i København.

Støvsugeren stod på gaden og blev betjent af fagfolk, og så blev slanger trukket ind gennem vinduerne, så man kunne støvsuge. Denne nye teknologi vakte opsigt i Københavns gader.

Virksomheden kaldte selv støvsugeren for “En Revolution i Rengøring af Theatre, Hoteller, Hospitaler, Jernbanevogne, Dampskibssaloner, private Boliger etc.”, og det var ikke tilfældigt, at de private boliger blev nævnt sidst. Private var endnu ikke den primære kundegruppe.

Avisannonce fra Dansk Støvsuger Kompagni
Avisannonce fra Dansk Støvsuger Kompagni 1906.
Hestetrukken støvsugervogn
Støvsugervogn ved Centralhotellet i København. Foto: Peter Elfelt.

I Dansk Støvsuger Kompagnis brochure lagde virksomheden vægt på at fortælle, at både tæpper og møbler kunne blive på deres plads, når de blev støvsuget. Det var med andre ord slut med at flytte alting for at kunne komme til at gøre rent. I brochuren omtalte man støvsugermaskinerne således:

“Anerkendt som den mest praktiske og rationelle Methode for Rensning af Tæpper, Møbler, Sengetøj, Madrasser, Portierer, Drapperier etc. Alle Tæpper og Møbler forblive paa deres Plads. Ethvert Støvgran fjernes og Farverne i Stofferne opfriskes. Anerkendt af Lægerne som den eneste sanitære, anvendt af H.M. Dronning Alexandra. Grundig Rensning – Moderate Priser. Hele Lejligheder renses en, to eller flere Gange om Aaret efter nærmere Overenskomst.”

Der gik ikke mange år, før små støvsugere fra Nilfisk blev almindelige og senere som bekendt hvermandseje.

Hestetrukken støvsugervogn, 1904.
Hestetrukken støvsugervogn, 1904.